montera takbox på rails eller utan reling på bilens tak

Montera takbox på rails vs utan takrails – Vilka olika lösningar finns?

  • 2024-06

Behöver bilen vara utrustad med rails för att man ska kunna montera en takbox eller finns det andra lösningar på detta problem? Denna fråga är relevant för många bilägare som överväger att skaffa en takbox för extra förvaringsutrymme. I denna artikel utforskar vi olika lösningar för att montera en takbox både med och utan takrails, samt diskuterar fördelar, nackdelar och tekniska aspekter relaterade till dessa metoder.

Vad är takrails för något & är alla bilar utrustade med reling?

Takrails, även kallade takrelingar, är längsgående skenor monterade på bilens tak. De är designade för att fungera som fästpunkter för takräcken, takboxar och andra typer av lasthållare.

Takrails kan vara antingen fasta eller justerbara och finns på många olika typer av fordon, inklusive personbilar, SUV och kombibilar. Men det är viktigt att notera att inte alla bilar är utrustade med takrails från fabriken.

Många mindre bilar, sportbilar och vissa modeller i mellansegmentet levereras utan takrails, vilket kan begränsa alternativen för att montera en takbox.

volvo xc40 utrustad med en stilren takreling
Snygg och diskret takreling på denna Volvo XC40 SUV.

Montera en takbox utan rails – Hur gör man då?

För fordon som saknar takrails finns det fortfarande flera alternativ för att montera en takbox. Ett vanligt alternativ är att använda ett fristående takräcke som kan fästas direkt på bilens tak. Dessa takräcken använder olika typer av fästsystem beroende på bilens konstruktion:

Sugekopp-system: Sugekopp-baserade takräcken använder kraftiga sugkoppar för att fästa räckena direkt på bilens tak. Denna lösning är snabb att installera och ta bort, och kräver ingen permanent montering.

Fästsystem med klämmor: Vissa takräcken använder klämmor som fästs i dörröppningarna på bilen, dvs. dörrkarmarna. Dessa system är robusta och säkra, men installationen kan vara något mer tidskrävande jämfört med sugekopp-system. Detta är den mest förekommande metoden som brukar användas.

Permanent montering: För de som önskar en mer permanent lösning, kan det vara möjligt att eftermontera takrails eller takräcken som skruvas fast i bilens tak. Denna metod kräver professionell installation och kan innebära en högre kostnad. Det är väldigt viktigt att ta hänsyn till rostskyddsbehandling i detta fall.

montera en takbox utan rails - denna jeep wrangler har en unik lösning på monteringen
Denna Jeep Wrangler är försedd med en stor och rejäl takbox som är monterad på en ram som täcker bilens tak.

Är det säkrast att montera en takbox på rails?

Att montera en takbox på rails är generellt sett det säkraste och mest stabila alternativet. Takrails är designade för att hantera den extra belastningen från en takbox och fördelar vikten jämnt över bilens tak. Dessutom är installationen ofta enklare och kräver mindre justeringar. Några av fördelarna med att montera takbox på rails radar vi upp här nedan.

Stabilitet: Takrails ger en stabil bas för takboxen, vilket minimerar risken för rörelse och vibrationer under körning.

Säkerhet: Ett korrekt monterat takräcke på rails minskar risken för att takboxen lossnar eller skadar bilens tak.

Flexibilitet: Takrails kan användas för att fästa olika typer av lasthållare och takräcken, inte bara takboxar, vilket ökar bilens mångsidighet.

takbox monterad på rails
Slimmad skidbox som är monterad på lasthållare som i sin tur använder bilens takrails – En säker metod som håller boxen på plats.

Fördelar och nackdelar med takbox

En takbox erbjuder många fördelar, men det finns också vissa nackdelar att överväga:

Fördelar:

  • Ökat förvaringsutrymme: Takboxar ger extra utrymme för bagage, sportutrustning och andra stora föremål som inte får plats i bilens bagageutrymme, exempelvis skidor, fiskespön och dylikt, men även barnvagnar.
  • Skydd: Många takboxar är väderbeständiga och skyddar innehållet mot regn, snö och damm.
  • Aerodynamik: Moderna takboxar är designade för att minimera luftmotståndet och därmed minska bränsleförbrukningen jämfört med att transportera last direkt på takräcket.

Nackdelar:

  • Ökad bränsleförbrukning: Trots aerodynamiska förbättringar kommer en takbox att öka bilens luftmotstånd och därmed bränsleförbrukningen, men i många fall är detta försumbart och fördelarna överväger nackdelen. Tips! Läs mer om takboxar och bränsleförbrukning i vår dedikerade artikel om just detta område.
  • Hantering: En fullastad takbox kan påverka bilens tyngdpunkt och hantering, särskilt i kurvor och vid hårda inbromsningar.
  • Montering: Att installera och ta bort en takbox kan vara tidskrävande och kräver ofta två personer om den är av modellen större.
ökat lastutrymme med en takbox på taket
Färdas ni flera personer i bilen?`Då kan en takbox vara ett mycket bra alternativ som ger upphov till större lastutrymme.

Vad ska man tänka på vid köp av takbox & vad är kostnaden?

När man överväger att köpa en takbox finns det flera faktorer att ta hänsyn till, vi listar några utav dem nedanför.

Storlek och kapacitet: Välj en takbox som rymmer det du behöver transportera och som passar bilens storlek.

Material och hållbarhet: Takboxar är vanligtvis tillverkade av hårdplast eller metall. Hårdplast är lättare och mer aerodynamiskt, medan metall kan erbjuda bättre skydd och hållbarhet.

Låsbarhet: För säkerhet, välj en takbox med ett pålitligt låssystem.

Pris: Kostnaden för en takbox kan variera kraftigt beroende på storlek, material och märke. En bra takbox kan kosta från några tusenlappar upp till 10 000 kronor eller mer.

Hitta din perfekta takboxmodell och återförsäljare på Takbox.org redan idag, varmt välkommen.

Vad är en takbox tillverkad i för material?

Takboxar tillverkas vanligtvis i antingen hårdplast (ABS-plast eller polypropen) eller metall (aluminium). Hårdplast är det vanligaste materialet på grund av dess lätta vikt, hållbarhet och motståndskraft mot väderförhållanden. Metalltakboxar, å andra sidan, kan erbjuda ökad säkerhet och skydd men kan vara tyngre och mer benägna att påverkas av korrosion över tid, särskilt från vägsaltet som är svårt att undkomma här i Sverige.

Är alla takboxar krocktestade samt vilka lagar & regler gäller?

Alla takboxar är inte nödvändigtvis krocktestade, men många tillverkare genomför rigorösa tester för att säkerställa att deras produkter uppfyller säkerhetsstandarder. I Europa följer många tillverkare standarder som ISO 11154, som ställer krav på säkerhet och hållbarhet för takräcken och tillbehör. Det är viktigt att välja en takbox från en tillverkare som följer dessa standarder och som har dokumenterad testning av sina produkter.

Det finns dock inga särskilda lagar och regler som berör just takboxar ur den synpunkten.

Läs gärna Trafikverkets informationssida om hur man lastar en bil på ett säkert sätt.

Hur lång och bred är en vanligt förekommande takbox?

Vanliga takboxar varierar i storlek men har ofta en längd mellan 1,5 till 2 meter och en bredd på cirka 0,5 till 1 meter. Höjden kan variera beroende på modell och kapacitet, men de flesta ligger mellan 30 och 50 centimeter. Storleken på takboxen bör väljas baserat på bilens takyta och de specifika behov man har för förvaring.

En skidbox kan vara längre än en standard takbox, runt 2,3 meter långa. De är oftast smalare också.

Hur mycket väger en takbox & vad klarar den i lastvikt?

Vikten på en takbox varierar beroende på storlek och material, men de flesta modeller väger mellan 15 och 30 kilogram. Lastkapaciteten varierar också, men många takboxar kan hantera mellan 50 och 75 kilogram last. Det är viktigt att inte överskrida den angivna lastkapaciteten för att undvika skador på både takboxen och fordonet.

campingutrustning kan med fördel förvaras i en takbox
Campingutrustning kan med fördel förvaras och transporteras i en takbox – Det brukar inte väga mycket men samtidigt kräver det en del utrymme.

Kan en person montera en takbox på egen hand?

Att montera en takbox kan vara en utmaning för en person, särskilt större modeller. Det rekommenderas ofta att vara två personer för att säkerställa en säker och korrekt installation. Vissa takboxar kommer med hjälpverktyg som underlättar installationen, men det är ändå en god idé att ha en extra person till hands. En skidbox, dvs. en smal takbox, kan vara betydligt lättare att montera på egen hand än en vanlig takbox.

Kan man köra bilen i automat biltvätt med en takbox?

Det rekommenderas generellt inte att köra bilen genom en automatisk biltvätt med en monterad takbox. Takboxens storlek och form kan påverka tvättens mekanik och riskera att skada både boxen och bilen, men även tvätten i sig. För att undvika detta, är det bäst att ta bort takboxen före en automatisk tvätt eller välja handtvätt, dvs. manuell biltvätt.

en takbox bör inte köras i en automatisk biltvätt
En takbox bör inte köras i en automatisk biltvätt – Detta kan skada både takboxen, bilen och biltvätten i sig.

När uppfanns takboxen?

Takboxens koncept har funnits i flera decennier, men den moderna takboxen som vi känner den idag utvecklades och blev populär under 1970-talet. Företag som Thule och Yakima var pionjärer inom denna marknad och utvecklade produkter som kombinerade funktionalitet, säkerhet och aerodynamisk design.

last på biltaket utan takbox
Innan takboxen uppfanns så var det vanligt att man lastade sina prylar ”löst” på bilens tak, fastsurrade med spännband exempelvis.

Avslutande ord

Avslutningsvis är valet av monteringstyp för takbox en viktig faktor för både säkerhet och bekvämlighet. Bilar utrustade med takrails har en tydlig fördel i form av enkel och stabil montering. För de utan rails finns det flera alternativa lösningar som fortfarande erbjuder säker och effektiv användning. Att noggrant överväga sina behov, bilens specifikationer och att följa tillverkarens rekommendationer är avgörande för att säkerställa en positiv upplevelse med sin takbox.

tesla model 3 har diskreta försänkta rails i taket
Tesla Model 3 är utrustad med diskreta, försänkta T-spår som rails i taket.